Adet Döneminizde Değilken Kramp Geçirmenizin 9 Nedeni

1 dakikada okuyabilirsin


Çoğu kadın adet dönemiyle birlikte gelebilecek rahatsız edici alt karın kramplarını yaşar. Ancak kramplar adet döneminizin dışında da ortaya çıkabilir. Karın kramplarını tetikleyebilecek pek çok durum vardır ve çoğu normal olsa da bazıları tehlikeli olabilir ve tıbbi müdahale gerektirebilir.

İşte regl döneminizde değilken kramp geçirmenizin dokuz nedeni ve kramplarınıza neyin neden olduğunu nasıl anlayacağınızla ilgili bazı ipuçları.

  1. 1 Yumurtlama


    Yumurtlama krampları, yumurtalıklarınızdan biri aylık adet döngünüzün bir parçası olarak bir yumurta bıraktığında meydana gelir. Yaklaşık beş kadından biri yumurtladığında kramp yaşar.

    Bu kramplar genellikle adet döneminizden yaklaşık 14 gün önce gelir ve keskin bir ağrı veya hafif bir ağrı gibi hissedilebilir. Yumurtlama krampları genellikle karnınızın sadece bir tarafındadır ve birkaç dakikadan birkaç güne kadar sürebilir.

  2. 2 Gebelik


    Hamileliğinizin ilk üç ayında, rahminizin genişlemesinden kaynaklanan bazı kramplar yaşayabilirsiniz.

    İkinci üç aylık döneminizde, rahminizi destekleyen kas gerildiğinde de kramplarınız olabilir. Çoğu durumda, bu kramplar aşırı derecede ağrılı değildir ve yalnızca ara sıra meydana gelmelidir. Genellikle hamileliğin erken döneminde kramplar çok hafiftir.

  3. 3 Düşük


    Bir düşük, hamileliği 20 haftaya ulaşmadan kaybettiğinizde gerçekleşir. Her beş gebelikten biri düşükle sonuçlanır ve çoğu zaman ağrılı kramplar yaşarsınız. Düşük krampları yalnızca kısa bir süre devam edebilir, ancak bazı durumlarda saatlerce uzayabilir.

    Düşük, genellikle tek taraflı olmayan alt pelvik kramplara neden olabilir. Bununla eşlik eden lekelenme veya kanama olabilir. Düşük yapmanın bir başka belirtisi de vajinanızdan sıvı ve doku gelmesidir.

  4. 4 İnflamatuvar Bağırsak Hastalığı


    İnflamatuvar bağırsak hastalığı (İBH), sindirim sisteminize zarar veren kronik bir durumdur. İnflamatuvar bağırsak hastalığı, yiyecekleri sindirmenizi zorlaştırır ve bazı durumlarda bağırsaklarınızda tehlikeli kanamayı tetikleyebilir.

    İnflamatuvar bağırsak hastalığı  özellikle yemek yedikten sonra karnınızda ağrı ve kramplara neden olabilir, ancak aynı zamanda ishal ve kanlı dışkı gibi semptomlarla da görülebilir. İBH çoğu durumda iştahınızı kaybetmenize neden olabilir ve bu da kilo kaybına neden olabilir.

  5. 5 Apandisit


    Apandisit, genellikle bir enfeksiyon nedeniyle apandisinizin aniden iltihaplandığı ciddi bir durumdur. Apandisit tehlikeli olabilir. Apandisitinizi hızlı bir şekilde tedavi etmezseniz, yırtılabilir ve yaygın bir enfeksiyona ve hatta ölüme neden olabilir.

    Apandisit genellikle sağ alt kadran ağrısı, iştahsızlık ve ateşi içerir. Ağrısı, normal bir karın ağrısı gibi hissedilmeye başlanabilir, ancak geçmez ve tedavi görene kadar daha da kötüleşmeye devam eder.

  6. 6 Yumurtalık Kisti


    Yumurtalık kistleri, yumurtalıklarınızın içinde veya dışında büyüyen sıvıyla dolu küçük keselerdir. Yumurtalık kistleri nispeten yaygındır, ABD'de yaklaşık beş kadından birini etkiler ve küçük olanlar herhangi bir semptoma neden olmayabilir. Ancak daha büyük yumurtalık kistleri karnınızın alt kısmında, genellikle kistlerin büyüdüğü tarafta yoğun kramplara neden olabilir.

    Kramplarınızla birlikte ateşiniz veya kusmanız varsa, tıbbi yardım almalısınız. Bu, iç kanamaya neden olabilecek bir kistin rüptüre (yırtılma) olabileceğinin bir işaretidir.

  7. 7 Dış Gebelik (Ektopik Gebelik)


    Dış gebelik, döllenmiş bir yumurta rahminizin dışına, genellikle fallop tüplerinize yerleştiğinde gerçekleşir. Ektopik gebelikler bir tür düşüktür, ancak çoğu düşükün aksine, hamileliği ortadan kaldırmak için özel bir ilaca veya ameliyata ihtiyacınız olacaktır.

    Ektopik gebelikler, diğer semptomlarla birlikte yoğun, ağrılı kramplara neden olabilir. Dış gebelik, şiddetli vajinal kanama, şiddetli karın ağrısı, baş dönmesi ve baş dönmesini içerebilir.

  8. 8 Pelvik İnflamatuvar Hastalığı


    Pelvik inflamatuvar hastalığı (PİH), yumurtalıklarınız, rahminiz veya vajinanız da dahil olmak üzere üreme organlarınızda bir enfeksiyon olduğunda ortaya çıkar. Pelvik inflamatuvar hastalığı genellikle bel soğukluğu veya klamidya gibi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlardan kaynaklanır.

    PİH ağrılı kramplara neden olabilir, ancak ateş, kötü kokulu akıntı ve idrar yaparken yanma hissi gibi sıklıkla başka semptomlar da vardır.

  9. 9 Çikolata Kisti (Endometriozis)


    Çikolata kisti; rahminizin, yumurtalıklarınızın veya yakındaki diğer organlarınızın dışında fazla dokunun büyüdüğü kronik bir hastalıktır. Bu ekstra doku, özellikle adet döneminiz sırasında veya seks sırasında aşırı ağrı ve kramplara neden olabilir.

    Diğer çikolata kisti belirtileri, anormal derecede ağır dönemler ve dönemleriniz arasında kanamalardır. İşerken veya bağırsak hareketleri sırasında da ağrınız olabilir.

Karın krampları geçirmenizin çeşitli nedenleri olabilir ve çoğu durumda endişelenecek ciddi bir durum yoktur. Ancak alışılmadık veya endişe verici bir ağrı hissediyorsanız, ciddi tıbbi sorunlar olmadığından emin olmak için doktorunuza danışmanız en iyisidir. Özellikle hamileyseniz, şiddetli veya alışılmadık ağrınız varsa, doktorunuza mutlaka başvurmalısınız.

Kaynak: 1


Paylaşmayı unutma!

Tepkin?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Yazmak İstersiniz?
Kişilik Testi
Hangi ünlüye benzediğini merak edenlere özel sorular dizisi hazırlayın
Quiz
Birazcık daha bilgi yarışması tadında doğru ve yanlış cevapların olabileceği sorular dizisi hazırlayın
Anket
Bir anket hazırlayın insanlar acaba ne düşünüyor hemen öğrenin
Metin
Kontrol tamamen sizde ne yazmak istediğinize siz karar verin
Liste
Yazacak sebebi çok olanlara
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend