Sizi daha yakında tanımak isteriz, Leman Alaca’nın yaşam hikayesi nasıldır? Nelerden ilham alır?
Uşaklıyım. 1987 yılında Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Psikoloji mezunuyum. Anadolu’da çeşitli okullarda 23 yıl psikolojik danışman olarak görev yaptım. Emeklilik ile birlikte psikolog olarak çalışmaya başladım. İki yetişkin evladım, iki de kedim var. Yapmaktan mutlu olduğum hobilerim de var. Fotoğraf çekmeyi ve bunu yaparken yaşamı gözlemlemeyi seviyorum. Yazılarımda ilham aldığım şeylerde bu gözlemimin meyvesi, anne kedinin yavrusunu büyütüşü, ilgisi ve hayata hazırlayışı, bazen sosyal medyadaki yaşanan bir diyalog, okuduğum bir hayat hikayesi, bana ilham vermektedir.
Biyografinizde bazı sosyal kurum, dernek ve oluşumlarda gönüllü katılımlarınız mevcut olduğuna dair bilgiler var. Biraz bizi bilgilendirir misiniz?
Kimsesiz Çocuklar Derneği’nde ve ‘Bir Dilek Tut ‘ derneğinde gönüllü psikolog olarak destek vermekteyim.
Sosyal medyayı birey yönünden kazancı ve eksiltici yönleriyle değerlendirmek gerekirse neler söylemek isterseniz?
Sosyal medyayı hangi amaçlar ölçütüyle, nasıl bir şekilde kullandığımız çok önemlidir. Burada sosyal medyayı kullanma amacımız sahte duygularımızı sunmak veya yapay mutluluğumuzu paylaşmak ise bu bizi üretmekten, düşünmekten ve var olan güzellikleri keşfetmekten alıkoyar. Bizim için sosyal medya kullanımı, “kim nerde ne yapıyor, ne yemiş, ne giymiş, nereye gitmiş” sorularıyla bütünleşiyor; takipçi, beğeni ve yorum üzerine kurulu bir referansla sanal kimlik yaratılıyorsa, sonuçları gerçek dünyayla bağdaşmıyor demektir. Bunun sonucunda da elbette ki, beraberinde özenti ve mutsuzluğu getirmektedir. Teknolojik gelişmeler hayatımızı değiştirmektedir. Bunların olumlu ve olumsuz gelişmelerini de yaşam kalitemiz üzerinden hissetmekteyiz. Takip ettiğimiz veya ilham aldığımız kişilerin hayatlarını, sosyal medyadaki paylaşımlarını referans alarak, artı veyahut eksi yönleriyle tanımaya çalışıyoruz. Sosyal medyada yaratılan kimliğin dikkat edilmesi gereken hususlar mevcut. Burada bireyin iş ve sosyal yaşamına hem dönem itibari hem de gelecek zaman dilimlerinde etkileyemeyecek adımlar atmaları gerekiyor.
Sosyalleşirken, sosyal izolasyon duvarıyla kendimizi çevrelememiz gerektiğini belirterek, konuyu özetleyebilirim. Aynı zaman sosyal medyayı doğru kullandığımızda kazancı yönü büyüktür. Bilgi alış verişinin sınırsızlaştığı bir çerçeve bakarsak, doğru temellerde kullanım büyük kazanımla buluşmanızı sağlamaktadır. Bir illiyet bağı kurmak, her eylemde temel ihtiyaç olduğu gibi sosyal medyada oluşturduğunuz kimlik içinde gerekli olan bir şeydir. O yüzden, bu sınırsızlığı sınırlandırarak aktivite göstermek, gerçek zenginliklerle, gerçek mutluluklarla buluşmanızı sağlar.
Online danışmanlık faaliyetlerinin ileriye dönük sonuçları ne olur sizce?
Online Danışmanlık aslında son dönemlerde artan bir ihtiyaç, şimdilerde ise artan evde vakit geçirme zorunluluğuyla, ekmek gibi, su gibi bir ihtiyaç oldu. Bu şekilde öne çıktı, diyebiliriz. Dijital dünyada danışmanlıkta yüz yüze yapılan seans sıcaklığını yansıtmasa da bir ihtiyacı karşılama noktasında, biraz samimiyetten yoksun olarak tanımlanabilir gerçi, köklü bir değişime kucak açtı.
Onca Şey’i tercih ettiğiniz, sorularımızı yanıtladığınız için teşekkürler. Son olarak neler söylemek istersiniz?
İşimiz evimiz, evimizin de işimiz olduğu karmaşık planlar yaptığımız bir dönemden geçiyoruz. Bu günlerimizi, zihnimizi dinlendirecek, hayal gücümüzün zenginliklerini keşfetmemizi sağlayacak, hobilerimizi, yeteneklerimizi tanıyacak bir fırsat dönemi olarak düşünmeliyiz. Bunları yaparken asla ve asla bizi biz yapan değerleri de unutmamız gerektiğini belirterek, bu güzel sohbet için Oncaşey ekibine teşekkür ederim..
0 Comments