Olay Mersin’in Tarsus ilçesinde, Tekke Mahallesi Donuktaş Caddesi üzerinde bulunan Tarsus Devlet Hastanesi ana binasının hemen karşısındaki nöbetçi Kemaloğlu Eczanesi’nde yaşandı.
İlaç almak üzere nöbetçi eczaneye gelen Suriye uyruklu kişi eczane çalışanıyla reçetede yazan ilaçlardan birinin olmaması ve yerine muadil ilaç vermesi nedeniyle tartışma yaşıyor. Tartışma sonrası eczaneden ayrılan kişi yanında kalabalık bir grupla birlikte parke taşları, sopalar ve taşlarla eczaneye saldırıyor. Eczanenin birçok camı kırılırken eczane adeta savaş alanına dönüyor. Yaşanan kavga ve arbede sırasında çalışanlardan birinin kulağının kesilmesi sonucu ağır yaralanırken toplam 4 eczane çalışanı yaralanmıştır. Yaralılar Tarsus Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınırken olay yerine çok sayıda polis ekibi sevkedilmiştir. İlk belirlemelere göre olaylara karışan 3 kişi gözaltına alınmıştır.
Yaşanan saldırı olayının ardından Sağlık Bakanlığı tarafından şu şekilde bir açıklama yapılmıştır:
“Tarsus´ta bir eczanede, eczacımızın hastaya eşdeğer ilaç vermek istemesi üzerine gerçekleştiği öne sürülen 1´i ağır 4 kişinin yaralandığı elim saldırıyı kınıyoruz. Böyle bir olayın bir daha yaşanmaması ve sağlıkta şiddetin son bulması için gereken tedbirleri almaya devam ediyoruz. Bu hadiseye sebep olduğu belirtilen muadil (eşdeğer) ilaç verme hususunda da bilinmelidir ki eşdeğer ilaç; etkin madde açısından orijinal ilaçla aynı olan ilaçtır. Ülkemiz piyasasındaki tüm ürünlerin kaliteleri ise gerek ruhsat alıp piyasaya çıkmadan önce gerekse de piyasa da iken yapılan denetim ve takiplerle sıkı kontrol altında tutulmaktadır. Dolayısıyla hastalarımız eşdeğer ilaçları gönül rahatlığıyla kullanabilirler.”
Olayın ardından Türk Eczacıları Birliği’de konuyla ilgili bir bildiri yayınlamıştır:
SAĞLIKTA ŞİDDETE HAYIR DİYORUZ!
Basına ve kamuoyuna,
Bugün, Mersin ilimizin Tarsus ilçesinde nöbet hizmetini icra eden bir eczanemize hunharca bir saldırıda bulunulmuş ve bu saldırıcı sonucunda, biri ağır olmak üzere dört eczane personeli yaralanmıştır. Her şeyden önce eczane personelinin hayati bir tehlikesinin olmamasını umut ediyoruz ve kendilerine acil şifalar diliyoruz.
Saldırının, muadil/eşdeğer ilaç tartışmasından çıktığı basına yansımıştır. Daha önce defalarca ifade ettiğimiz gibi sağlıkta şiddet toplumsal bir sorundur ve her geçen gün daha da kronik bir hal almaktadır. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı kamu otoritesi tarafından acilen kapsamlı önlemler hayata geçirilmelidir. Özellikle nöbet hizmeti esnasında kolluk kuvvetlerinin devriye gezerek eczanelerin güvenliğini sağlaması hususunda İçişleri Bakanlığı’na bir kez daha çağrıda bulunuyoruz.
Diğer yandan Türk Eczacıları Birliği olarak üzerinde ısrarla durduğumuz muadil/eşdeğer ilaç konusunda toplumun aydınlatılması ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi elzemdir. Muadil/eşdeğer ilaç, güvenilir ilaçtır. Orijinali ile eşdeğeri arasında ilacın yarattığı etki açısından hiçbir fark bulunmamaktadır. Sağlık Bakanlığı’ndan talebimiz; eşdeğer ilacın önemi konusunda kamuoyu oluşturmaya yönelik adımlar atmasıdır. Ve ayrıca hekimlerimizin eşdeğer ilaç konusunda aktif rol almasını, hastalara bilgi vermesini ve bu konuda eczacılarla ortaklaşmasını talep ediyoruz.
İnsan, hasta ve toplum sağlığını önceleyen, yurttaşlarımıza kesintisiz sağlık ve ilaç hizmeti sunan bir mesleğin mensupları olarak çalışanlarının nöbet hizmetinde saldırıya uğramak istemiyoruz. Can güvenliği endişesi ile nitelikli sağlık hizmeti sunulamayacağının altını çizerek yetkilileri göreve çağırıyoruz.
SAĞLIKTA ŞİDDETE HAYIR DİYORUZ!
TÜRK ECZACILARI BİRLİĞİ MERKEZ HEYETİ
0 Yorum