Çevirmeli bağlantı ile internete telefon hattı üzerinden “jjjzztt tttşşştttüğğtt" sesleriyle bağlanılan ve ancak saniyede 3-4 KB hız görülebilen zamanlarda, ADSL’nin adı bile yoktu. İnternet paketleri satın alır veya çevirmeli modemimiz ile 146’yı çevirerek internete bağlanırdık. Basit bir web sitesine girebilmek bile bazen dakikalar alırdı. Evde birisi olur da siz internetteyken ev telefonunu açarsa veya biri sizi ararsa, internet kesilirdi. 4-5 mb’lık bir dosyayı 45 dakikada indirirken 40. Dakikada sırf biri sizi aradığı için internet kesilirdi ve indirmeye yine en baştan başlamanız gerekirdi. Sonrasında ADSL geldi. Çok iyi hatırlıyorum 128kb’lik ADSL internete geçmiştim bu çevirmeli bağlantıdan. Saniyede 4-5 kb indirme hızından, sınırsız kullanım içeren 128 KB’lık bir internete geçiş benim için Şahin’den inip Ferrariye binmek gibi oldu tabiki. İnterneti sömürüyor, sömürüyor bitiremiyordum resmen. Neyse sonrasında da işte şu anki hızlara kadar geldik. Her ne kadar ülkemizdeki internet hızı ve ücreti kesinlikle tartışılması gereken bir konu olsa da…
İnternetin bu kadar hızlanması tabiki sadece indirme hızına yaramadı. İnternetin bu kadar hızlanması, birçok teknolojik gelişmenin de gerçekleşmesine sebep oldu. Bunlardan bir oyuncu için en önemli olanlarından bir tanesi de Geforce Now. Düşünün ki dünyanın diğer ucundaki bir bilgisayarda oyun açıyorsunuz ve aradaki on binlerce KM’lik mesafeye rağmen sadece birkaç milisaniye gecikme ile oyunlar oynuyorsunuz. Sanki kendi bilgisayarınızda oyun oynar gibi… Oyun dünyasına dokunan bu teknolojik gelişmelerin acaba oyunculara bundan sonra yapacağı sürpriz ne olacak? Bence sanal gerçeklik üzerinde yoğunlaşılacak. Oyuncular oyundaki gerçekliği daha çok hissedecek.
Bir Reddit kullanıcısı, her Geforce Now kullanıcısının yaptığı gibi hesabına giriş yapmış ve nasıl yaptığını anlamadığımız şekilde bilgisayara uzaktan Benchmark testi yaptırmış. Benchmark testi sonrasında da bilgisayarın özellikleri patır patır ekrana düşmüş tabi. Açıkçası beni çok şaşırtan parçalar da var çok düşündüren parçalar da. Özellikler şu şekilde: 2016 yılının ilk çeyreğinde Intel tarafından genellikle iş amaçlı olarak kullanılması için üretilen Xeon serisinden bir işlemci kullanılmış. Temel frekansı 2.30 ve 3.60 GHZ arasında hız verebilen bu 8 çekirdekli işlemci, oyun performansında yeteri kadar performans çıkarabiliyor tabi ki. Ram hakkında çok bir detayımız yok ancak 15 GB’lık bir ram kullanılmış. Ki yeterli. Gelelim asıl tüyleri diken diken yapacak detaya. Ekran kartına… Nvidia Tesla P40. 25GB RAM’li bir ekran kartı. İsterseniz siz de bu ekran kartından satın alabilirsiniz linkini açıklamalara bırakıyorum. Yalnız ufak bir sorun var bu ekran kartının fiyatı 3400 dolar Neden bu kadar yüksek Ram’li bir GPU kullanılmış ben anlayamadım açıkçası. Anlayan arkadaşlar yorum olarak bırakabilirse sevinirim. Gerçi Nvidia’nın yeni göz bebeği olan RTX3090 da 25 GB Ram kullanıyor, üstelik aynı fiyata ama p40’a göre kat be kat daha iyi performans çıkarıyor benchmark testlerine göre.
Siz peki bu bilgisayarı beğendiniz mi? Bir de Geforce Now abonesi olacak mısınız? Gelin yorumlarda konuşalım.
0 Comments