Doların yükselmesinin ülkemize bir zararı olmayacağını düşünen kitleler oldukça fazla. Hangi partinin üyesi olunursa olunsun ekonomi dolayında tarafsız düşünmek gerekir. Doların yükselmesi ne yazık ki her alanda hepimizin hayatına olumsuz yansımaları olacak. Bu yansımaların en önemli olanlarını sizin için derledik. Buyrun hep beraber görelim.
-
1 Büyük bir ilaç krizi geliyor.
Dolardaki yükselişle birlikte ilaç sektöründe kriz ufukta belirdi. Kurun ilaç fiyatları için sabitlenmesine rağmen 503 ilacın piyasaya kısıtlı bir şekilde verildiği ortaya çıktı. İlaç sanayisinin beklentisini karşılayamayan kurun yükselmesiyle birlikte ilaç firmaları ithal ilaçları limitli bir şekilde dağıtmaya başladı. Bu durumun sonucunda da özellikle kanser, şeker, yüksek tansiyon ve astım hastaları zor durumda kaldı.
-
2 Ham madde fiyatları yükseldi. Üretimi pahalanan ürünlerin satış fiyatları da yükseldi.
Dolar'ın artışı aslında Türk lirasının değer kaybetmesi anlamına geliyor. Bu da ham madde fiyatlarının yükselmesine neden oluyor. Ham madde fiyatlarındaki bu artış üreticiye direkt olarak yansıdığı için de ortaya "her şeyin pahalanması" çıkıyor.
-
3 İhraç edilecek mallar stokta bekliyor. Bu da stok maliyeti yaratıyor.
Dolar ve euro ile satın alan ve Türk lirası üzerinden satış yapan firmaların maliyetleri kur yükseldikçe fazlalaştı. İthalatçılar tarafından gümrükte bekletilen mallar nedeniyle depolar ve antrepolar doldu. Maliyet artışının yansıması ile ithalatçılar da müşteri kaybetmeye başladı.
-
4 Kişi başına düşen milli gelir azalıyor, alım gücü düşüyor.
Kişi başına düşen milli gelir hesaplanırken dolar baz alındığı için, miktar azalıyor. Bununla birlikte alım gücü de düşüyor. İşçi memur ve emekli maaşları döviz kuru ve enflasyon artışı karşısında adeta eridi, kayboldu. Bir ay önce 4,70 lira olan dolar bugün 6,40 liradan işlem gördü. Bu da bir ay önce 341 dolar olan asgari ücret yaklaşık olarak 250 doların altına düştü.
-
5 Kozmetik ürünlerine tarihi zam geliyor.
Kozmetik ürünlerinde 2016 yılından bu yana yaklaşık yüzde 50 oranında zam gerçekleşti. 65 lira olan far paleti 130 liraya, 23 lira olan maskara 42 liraya, 15 lira olan ruj 40 liraya çıkmış oldu. Marketlerde bile 2 liraya satılan ojelerin fiyatı 5 liraya çıktı.
-
6 Stokçuluk yeniden ortaya çıktı.
Ürünlerini doların, euro'nun yükselmesinden önce alan firmalar, dolar ve euro’daki rekor artışlardan sonra ilaç sektörüyle benzer şekilde stok tutmaya başladı. Piyasaya mal çıkartılmadığı için fiyatlar daha da yükseldi. Bu da hemen hemen her şeyin ithal edildiği Türkiye’ye büyük bir krizin geleceğini gösteriyor.
0 Comments