Merkez Bankası’nın faiz indirime kararı kesinleşmeye başladığı zamanlarda Dolarda yukarı yönlü bir hareket izlenmişti. Ancak şaşırtıcı bir şekilde Merkez Bankası faiz indirim kararını 200 baz puan olarak yapması beklenirken 450 baz puan indirdiğini açıklamasına rağmen Dolar bir anda düşmeye başladı. Peki neden?
Bunun sebebi Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya’nın istifası üzerine faiz indiriminin kesinleşmesi ve Doların bu kesinlik karşısında, karar açıklanana kadar zaten piyasada kendisini fiyatlaması. Kendisini fiyatladıktan sonra da kararın açıklanmasıyla düşmeye başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın faizleri düşürmeye kademeleri olarak devam edeceğini açıklamasıyla piyasada etkili bir hava oluştu. Artık insanlar paralarını bankalardan çekerek iş kurma planlarını gerçekleştirmeye başladılar.
Özellikle 31 Temmuz’da Merkez Bankası’nın enflasyon raporu ve ABD Merkez Bankası (FED) ‘in faiz kararını piyasada resmen ayakta bekleniyor.
FED’in faiz indirimi kararı da 25 puan veya fazlası olarak düşünüldüğünden bu düşüşün kısa bir süre daha devam edeceği yönünde fikir veriyor. Faiz indiriminin kesinlik kazanacağı görüşü de ABD hisse senedi piyasası endeksi de rekor üstüne rekor kırarak ülkemizde Doların düşmesine sebep oluyor.
ABD ile S400 krizinden sonra Beyaz Saray’ın toplanması ve Türkiye çeşitli yaptırımlarda bulunacağını ancak şu an için bunun ertelendiği açıklamasını yapması üzerine piyasalarda oluşan gerginlik, Doların küresel anlamda bu faiz indirimini hissetmesi sebebiyle Doların düşüşüne sebep olması karşısında yerini sakinliğe bıraktı. Ancak o gün gelecek ve ABD yaptırım kararlarını açıklayacak. Bu açıklama da piyasalarda Doların yukarı yönlü seyretmesine sebep olacak. FED kararının açıklanmasından birkaç hafta sonrasında bile piyasalarda Doların yukarı doğru seyretmesi ön görülüyor.
Doların gerçek anlamda durdurulması, en azından yükselişinin koca zıplamalar yerine minik bebek adımlarına çevrilmesi için ülkemizde enflasyonun dizginlenmiş olması gerekiyor. Enflasyonun dizginleşmesi için de birikimlerimizin beton yerine üretim kısmına yatırım olarak harcanması ve kamusal anlamda ciddi kemer sıkma politikaları izlenilmesi gerekiyor.
Metinde belirtilen hiçbir fikir “yatırım tavsiyesi değildir“.
Peki sizce Doların yönü nasıl olacak? Ülkemizde ekonomik gelişmelerden memnun musunuz? Yorumlarınızı bekliyoruz.
0 Yorum