Çin tarafından yayınlanan bir raporda, ülkenin içme suyuyla ilgili ciddi bir sorunla karşı karşıya olduğu görülüyor. Çalışmaya göre, ülkedeki sığ yeraltı suyunun yaklaşık %80’i içilecek veya yıkanacak kadar temiz değildir. Sadece endüstriyel amaçlı kullanılabilir.
Kirli içme suyu, özellikle nüfusun sığ kuyulardan su aldığı kırsal kesimde bulunmaktadır. Bu su; tarım, fabrikalar ve evsel atıklarla giderek daha fazla kirlendi. Hava kirliliği ülkenin politikacılarının dikkatini çeksede, yeraltı suyunun durumu büyük ölçüde göz ardı edildi. Çin başka bir büyük çevre sorunuyla karşı karşıya olabilir.
Rapora göre, büyük şehirler su kirliliğinden etkilenmiyor çünkü sularını genellikle yüzlerce veya binlerce fit derinliğindeki yeraltı rezervuarlarından alıyorlar. Ayrıca büyük şehirler, içme suyunu insanlara ulaştırmadan önce zararlı maddelerden arındıran arıtma tesislerine sahiptirler.
Öte yandan, sığ yeraltı suyunun kırsal alanlarda kullanımı son on yılda önemli ölçüde artmıştır. Raporda nitratların ve amonyağın başlıca kirleticiler olduğu belirtiliyor. Bazı bölgelerde suda da ağır metaller bulundu. Yetkililer, araştırılan 2000 kuyunun hiçbirinin 1. sınıf su kalitesine sahip olmadığı gibi, %70’inin içmeye uygun olmayan en kötü iki kategoride sınıflandırıldığını tespit etti.
0 Comments