Alman hükümeti, ülkenin 2038’de daha temiz enerjiye geçmek amacıyla tüm kömür yakıtlı elektrik santrallerini durduracağını açıkladı. Şu anda, Almanya enerjisinin %40’ını kömürle çalışan tesislerden alıyor.
Bu düşünce, Alman hükümetinin Fukuşima felaketinin ardından nükleer santrallerini kapatmaya karar vermesinden birkaç yıl sonra ortaya çıktı. Şimdiye kadar, ülkenin 19 nükleer santralinin 12’si kapatıldı. Nükleer enerji olmadan ve kömürle çalışan tesislerden enerji olmadan, Almanya’nın büyük ölçüde yenilenebilir enerjiye güveneceği anlamına geliyor. Enerji yetkilileri önümüzdeki yirmi yıl içerisinde ülkenin enerji ihtiyacının %80’inin yenilenebilir kaynaklardan gelebileceğini söylüyorlar. Şu anda ülkenin enerji ihtiyacının %40’ı yeşil enerji kaynaklarından üretilmektedir. Geçen yıl, yenilenebilir enerji ilk kez kömür gücünü yendi.
Almanya’daki çevreciler duyuruyu memnuniyetle karşıladılar, ancak kömür gücünün sona ermesinin yakın zamanda olmayacağının altını çizdiler. Yeni politikanın Almanya’yı yine iklim değişikliğine karşı mücadelede bir lider yapabileceğini söylüyorlar. Şu anda, Almanya’nın kömür yakıtlı tesisleri, kıtadaki diğer herhangi bir ülkeden daha fazla karbon emisyonu üretiyor.
Tüm kömür santrallerinin kapatılmasının yanı sıra, hükümet, insanların yaşamlarını sürdürmek için yoğun bir şekilde kömür üretimine güvendikleri bölgelere destek verme sözü de verdi.
0 Yorum