Öyle kelimeler var ki literatüre başında French kelimesiyle birlikte yerleşmiştir. Birçoğu ülkemizde de kullanılan bu kelimeler artık tüm dünya tarafından yerleşik ve yaygın olarak kullanılmaktadır. İngilizce, Fransız anlamına gelen bu kelime aslında gerçekte Fransızlara ait olmayan ama aitmiş gibi düşünülmesine neden olan bir hal almıştır. Ülkemizde de sıkça kullanılan aslında Fransız kökenli olmayan şeyler nelermiş gelin bakalım. 1
-
1 French Fries (Patates Kızartması)
''French fries'' yani Fransız kızartması olan çıtır patates lezzeti hayatımızın vazgeçilmez lezzetlerinden biri haline gelmiştir. Ülkemizde de birçok kafe ve restoran menüsünde bile patates kızartmasını French fries şeklinde görmeniz mümkündür. Ancak patates kızartmasının tarihini ve mirasını belirlemek o kadar da kolay değil. Fransız kızartmasının kökeni uzun zamandır çözülmemiş bir konu olmuştur. Hem Belçika hem de Fransa patates kızartmasının kendisine ait olduğunu iddia etmektedir. Ancak tuzlu masalın tarihi 18. yüzyıla kadar uzanmaktadır. Belçika'ya göre Meuse Vadisi'nde yaşayan köylüler, nehirde yakaladıkları küçük balıkları kızartarak sık sık yiyorlardı. Ancak kış ayları boyunca balık tutmak imkansız hale geliyordu ve başka yiyecek alternatifleri bulmaları gerekiyordu. Köylüler çok geçmeden ucuz ve kolay bulunabilen patatesle tanıştılar. Dilimledikleri patatesleri aynı tuttukları balıklar gibi dilimleyerek aynı şekilde kızartmaya başladılar. Resmi terim daha sonra Belçika'da konuşlandırılan ve nefis atıştırmalıklarla ilk kez tanışan Amerikan ve İngiliz askerleri tarafında Belçikalı ordunun resmi dilinin Fransızca olması nedeniyle ''French fries'' olarak kalmıştır.
-
2 French Kiss (Fransız Öpücüğü)
Fransa'yı sevginin ve hayalperest insanların olduğu bir yer olarak bilmemize rağmen, Fransız öpücüğü aslında Fransa'da doğmamıştır. Associated Press'e göre bir zamanlar “Florentine Kiss” olarak kabul edildi ve Fransız öpücüğü terimi, I. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'dan dönen İngiliz ve Amerikalı askerler nedeniyle ortaya çıkmıştır. Fransızların şehvet duygularını ilk elden ele geçirdikten sonra, eşlerini ve kız arkadaşlarını aynı şekilde tutkulu bir şekilde selamlamak için böyle bir öpücük ortaya çıkıyor. Tamamen Fransa ve Fransızlardan esinlendikleri bu tutkulu sevgi duygusuna ithafen de adı Fransız öpücüğü olarak adlandırılıyor.
-
3 French Bulldog (Fransız Buldoğu)
Fransız buldoğunun ilginç tarihi aslında İngiltere'ye dayanmaktadır. Oradaki dantel üreticileri köpeğin oyuncak versiyonuyla büyülendiler ve çalıştıkları esnasında bu küçük yavruların kucak ısıtıcıları olarak hareket etmelerine izin verdiler. Dantel endüstrisi bir süre sonra Fransa'ya kaymıştı. Dantel endüstrisi Fransa'ya kayarken Fransızlar dikkatlerini çeken bu küçük sevimli yavrularıda beraberinde Fransa'ya götürmüşlerdir. Ardından başına hemen Fransız kelimesi konarak Fransa'ya ait bir tür haline getirilmiştir. Bugün bildiğimiz Fransız buldoğu, o zamanki tür özelliklerinden oldukça farklı bir hal almış olsada ismi hala bakidir.
-
4 French Toast (Yumurtalı Ekmek)
Fransız tostu, yumurta ve ekmeğin bir kombinasyonu olan eski bir yemektir. Ancak tarihi Fransa'nın dünya tarihi sahnesine çıkışından önce gelir. Aslında Roma İmparatorluğu'na ya da daha özel olarak, MS 5. yüzyıla ait Pan Dulcis denen bir tarif koleksiyonuna ait bir lezzettir. Ancak 15. yüzyıl 5. Henry İngiliz mahkemesi sert veya eski ekmekleri tekrar yenilebilir hale getirmek için bu lezzet pratiğini “pain perdu” ya da “kayıp ekmek” olarak kabul ederek uygulamayı popüler hale getirmiştir. Fransızlar hala Fransız tostunu “pain perdu” olarak adlandırıyorlar. Çoğunlukla Amerikalılar Fransız kelimesini kullanmaya devam ediyorlar.
-
5 French Horn (Korno)
Fransız kornosunun Fransa'da bazı kökleri olabilir, ama aslında orijini Almanya'dır. 17. yüzyılın sonlarında, Fransız yapımcıları korno yapım endüstrisinde liderlerdi ve enstrümanın dairesel çember şeklini oluşturmasıyla tanındılar. Ancak Alman ustaları çalınabilen bu kornoları ilk tasarlayanlardı. Uluslararası Korno Topluluğu, yanıltıcı yanlış adından dolayı “Fransız kornosu” terimini kullanmayı reddediyor, bunun yerine enstrümana “korno” olarak atıfta bulunuyor.
-
6 French Press
“French press” olarak adlandırdığımız bu piston tarzı ekipman bazı kültürel tartışmalara sahiptir. Fransızlar, kahve demleme sanatına diğer gruplardan daha fazla zaman ayırdıklarından, bir Fransız bir kahve kabına kahve demlendirken izlenebilmesi için bir cam ve kahveyle suyu daha rahat süzebilmek için bölme ekleyen ilk kişi olmalıydı. Her ne kadar tüm dillere bir Fransız ürünüymüş gibi yerleşmiş olsada teknik açıdan bakıldığında ürünün patentini alan Attilio Calimani adlı İtalyan bir tasarımcı oldu. Yani yasal olarak konuşacak olursak aslında French press İtalyanlara ait bir üründür.
-
7 French Dressing (Fransız Sosu)
Fransız sosu dendiğinde akla gelen görüntü böyle tatlı ve kırmızımsı bir renktir. Aslında Fransa'da salata sipariş ederseniz size gelen Fransız sosu bu olmayacaktır. Orijinal Fransız sosuna ''la vinaigrette'' denir ve sadece sirke, yağ ve hardal karışımından yapılır. Bildiğimiz Fransuz sosu bir Amerikan icadıdır; 1950'lerde ABD'li bir üretici, karışıma kırmızımsı bir renk kattan kırmızı biber ve domates ekleyerek farklı bir versiyon oluşturdu. Bu sosa da ilgi çekmesi için Fransız sosu diyerek büyük bir popülerlik ve başarı elde etmiştir.
-
8 French Manicure (Fransız Manikürü)
Fransız manikür aslında bir Amerikan buluşudur. Tırnak üzerine açık pembe veya çıplak cila kullanmanın klasik tekniği ve ipuçlarındaki beyaz cila, Amerikan tasarım sanatçısı Jeff Pink'e akredite olmuş ve Hollywood'da çalışırken bu tasarımla ilk ortaya çıkan kişidir. Bununla birlikte, stile aşık olan ilk insanlar Paris'teki modeller ve müşteriler olmuştur. Bu nedenle tüm dünyanın dikkatini Fransızlar aracılığıyla çekmiş olmasından kaynaklı literatürlere Fransız manikürü olarak girmiştir.
-
9 French Letters
''French letters'' prezervatiflere atıfta bulunan tarihsel bir terimdir. Lateks kauçuğun icat edilmesinden önce, 19. yüzyılda prezervatifler genellikle koyun bağırsağı gibi hayvan zarlarından yapılmıştır. Madde süper ince olduğundan, zarın kuruduğunda kondomun katlanmış bir kâğıt parçasına benzediği söylenirdi. Fransızların, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında skandal ve cinsel açıdan daha karışık olduğu, yaygın baskın klişe nedeniyle büyük olasılıkla Fransızlara atfedilmişti. Gerçekte, 1839'da Birleşik Devletler'de Charles Goodyear tarafından kondomlar icat edilmiş ve 1844'te kısa bir süre sonra patentlenmiştir.
0 Comments