Absinthe Nam-ı Diğer Yeşil Peri Hakkında Bilmediğiniz Gerçekler

5 dakikada okuyabilirsin


0
2 paylaşım

Absinthe, pelin otu (Artemisia absinthiumd), rezene, anason, melissa ve zufa otu gibi otlardan yapılan bir alkollü içecektir. Gerçek tarifler her bir absinthe markasının kalitesine, ülke ve üreticiye göre zamanla değişmiştir. Absinthe geleneksel olarak doğal yeşil bir renge sahiptir, ancak aynı zamanda renksiz de olabilir. Alkol içeriğine göre; absinthe suisse (% 68-72), demi-fine (% 50-68) veya ordinaire (% 45-50) olarak sınıflandırılmıştır.

Yeşil anason ve rezene içeren damıtılmış bir içecek 18. yüzyılda modern anlamda absinthen ilk kanıtıdır. Popüler efsaneye göre, absinthen hikayesi İsviçre’nin Couvet kentinde yaşayan bir doktor olan Dr. Pierre Ordinaire tarafından 1792 yılında yaratılan çok amaçlı bir tıbbi bir iksir olarak başladı. Tıbbi bir iksir olarak satılan Ordinaire’in tarifi daha sonra Couvet’in Henriod kız kardeşlerine aktarıldı.

Dr. Pierre Ordinaire
Başka bir inanışa göre ise Henriod kız kardeşleri Ordinaire’in gelişinden önce iksiri çoktan bulmuş olabilecek olmalarıdır. Her iki durumda da kesin bir gerçek vardır ki Binbaşı Dubied 1797’de formülü kızkardeşlerden aldı ve oğlu Marcellin ve damadı Henry-Louis Pernod ile Couvet’de ilk absinthe damıtma şirketi olan Dubied Père et Fils’i açtı. 1805 yılında, Fransa’nın Pontarlier bölgesinde yeni bir şirket olan Maison Pernod Fils adı altında ikinci bir damıtma fabrikası kurdular. Pernod Fils, içki yasaklanana kadar en popüler absinthe markalarından biri olmaya devam etti.

Absinthe 20. yüzyılın başlarında birçok ülkede yasaklandı. 1906’da hem Belçika hem de Brezilya bu eylemi gerçekleştiren ilk ülkeler olmasa da absinthe satışını ve dağıtımını yasakladı. Hollanda 1909’da, İsviçre 1910’da, Amerika Birleşik Devletler’i 1912’de ve 1914’te Fransa’da yasaklandı. Fransa’da absinthe’nin yasaklanması sonucu pastisin popülaritesi artarken, daha az ölçüde uzo ve diğer anason aromasına sahip ancak pelin otu içermeyen içeceklere yönelimi artırdı.

Absinthen kötü bir şöhreti vardır. Güçlü yeşilimsi içeceğin bir zamanlar konvülsiyonlar, halüsinasyonlar, zihinsel bozulma ve psikoz gibi bir dizi yan etkiye neden olduğu düşünülmüştür.

Bazı absinthe üreticileri ürünlerinin kötü itibarından yararlanmak istemiştir. Böylelikle ürünlerinin daha kolay pazarlanabileceğini düşünmüştür. Ancak gerçek şu ki absinthe; votka, viski veya tekiladan daha iyi veya farklı görmeniz mümkün değildir. Son bilimsel araştırmalar piyasadaki absinthelerin halüsinojen, opiyat veya diğer psikoaktif maddeler içermediğini kanıtlamıştır. Absinthe içindeki en güçlü uyuşturucu; her zaman yüksek düzeyde düzgünce gizlenmiş, baştan çıkarıcı parfümlü bir alkoldür.

Absinthen halüsinojenik şöhretinin ve tüm suçlamalara maruz kalmasının sebebi pelin otunun bir bileşini olan thujonedur. Çok yüksek dozlarda thujone toksik olabilir. Birçok gıdada doğal olarak ortaya çıkar, fakat asla size zarar verecek kadar yüksek dozlarda değildir. Aynı şekilde absinthe içerisinde de yine insana zarar vermeyecek miktarda thujone bulunmaktadır.

Absinthe aslında oldukça pahalıydı ve büyük ölçüde orta ve üst sınıfların bir içkisiydi. Ancak, on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısında, hem üretimde artan ölçek ekonomileri nedeniyle, hem de üreticilerin üzüm alkolünden çok daha ucuz tahıl ve pancar alkollerine geçmesinden dolayı, fiyat olarak çarpıcı bir şekilde düşmüştü.

Absinthe, özellikle Bohemya boyunca favori bir içki olmuştur. Van Gogh, Picasso, Oscar Wilde, E. Mans, Edgar Allan Poe gibi döneminin önemli ressam ve sanatçıları tarafından eserlerinde yer verilmiş, hem de bizzat tüketilmiştir. Picasso “Bir bardak absinthe” adlı hem bir tablo hem de absinthe temalı bronz bir bir heykel yapmıştır. Paris’ten Charles Foley  de “Absinthe” adlı bir oyunu sahnelemiştir.

Picasso’nun eserleri
İçecek, 1990’larda bir canlanma geçirdi ve şimdi yüzlerce farklı marka tarafından üretilmekte ve dünya çapında satılmaktadır. Absinthe, başta Fransa, İsviçre, Avustralya, İspanya ve Çek Cumhuriyeti olmak üzere birçok farklı ülkede üretilmektedir. Günümüzde, çoğu ülkenin absinthe için yasal bir tanımı bulunmamakla birlikte; viski, brendi ve cin gibi alkollü içkilerin üretim ve içerik yöntemi içerisinde küresel olarak tanımlanmakta ve düzenlenmektedir. Bu nedenle, üreticiler herhangi bir yasal tanım ya da kalite standardı dikkate alınmaksızın bir ürünü absinthe olarak etiketleme özgürlüğüne sahiptir.


Paylaşmayı unutma!

0
2 paylaşım

Tepkin?

Yorumsuz Yorumsuz
2
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
1
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
0
Bayıldım
Sevdim Sevdim
1
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
4
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
4
Mikemmel

0 Yorum

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ne Yazmak İstersiniz?
Kişilik Testi
Hangi ünlüye benzediğini merak edenlere özel sorular dizisi hazırlayın
Quiz
Birazcık daha bilgi yarışması tadında doğru ve yanlış cevapların olabileceği sorular dizisi hazırlayın
Anket
Bir anket hazırlayın insanlar acaba ne düşünüyor hemen öğrenin
Metin
Kontrol tamamen sizde ne yazmak istediğinize siz karar verin
Liste
Yazacak sebebi çok olanlara
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend