ABD uzay ajansı NASA, güneşe diğer tüm uzay araçlarından daha yakın olmak için bir uzay programı başlattı. Güneşe doğru yolculuk edecek sondaya, 1958’de güneş rüzgarlarını keşfeden bir bilim adamı olan Eugene Parker’ın adı verilmiştir.
Misyonun amacı, güneşin dış atmosferine yani korona uçmak ve nasıl oluştuğu ve güneş yüzeyinden neden daha çok sıcak olduğu hakkında daha fazla şey bulmak. Uzay aracı ayrıca bilim adamlarının güneş rüzgarlarını daha iyi anlamalarına yardımcı olacak. Güneş rüzgarlarının yüklü parçacık akışları, zamanla dünyanın manyetik alanına ulaşabilir ve iletişimin, GPS sistemlerinin bozulmasına neden olabilir ve ayrıca uydu navigasyonuna müdahale edebilir.
Parker sondası, 1976’da güneşin 43 milyon kilometresinde dolanan Helios-2’den çok daha yakın olan güneş yüzeyinin 6 milyon km’sinde olacak. Gelecek 7 yıl içinde güneş etrafında 24 yörünge açılması planlanıyor ve sonda bu yörüngeler üzerinde hareket ediyor olacak. Saatte neredeyse 700.000 km’ye ulaşan sonda, güneşin etrafında seyahat edebilecek en hızlı nesne olacak.
Güneş misyonu için Parker sondası önce Venüs’ün etrafında dönecek ve yerçekimini onu güneşin etrafındaki bir yörüngeye itmek için kullanacaktır. Daha sonra bir sonraki uçuşa hazırlanmak için Venüs’e geri dönmeden önce güneşin etrafında dönen birkaç gün geçirecek.
0 Comments