Bilim adamları, iklim hedeflerine ulaşılmadığı takdirde, Himalaya bölgesindeki buzulların üçte ikisinin 2100 yılına kadar iklim değişikliği nedeniyle eriyebileceğini doğruladılar. Ancak küresel topluluk Himalaya buzullarının üçte biriyle ilgili tüm iklim hedeflerine ulaşılsa bile erimesinin önlenemeyeceği görüşünde. Beş yıl boyunca yüzlerce araştırmacı tarafından derlenen raporlar doğrultusunda bu kanıya varılıyor.
Küresel ısınmayla gezegenimiz hızla ısınıyor. Bu nedenle, dünyanın en yüksek dağlık alanını temsil eden Himalayalar, bir sonraki yüzyılın başlarında gezegenin ortalama ısınmasından çok daha fazla yani 4°C’ye kadar ısınabilir.
Himalaya bölgesinde yaklaşık 250 milyon insanın ve komşu nehir vadilerinde 1,5 milyar insanın daha temiz su ve enerji için hayatı bu buzullara bağlı. Buzulların erimesi Ganj, İndus ve Mekong nehir ovalarının su basmasına neden olabilir. Sonuç olarak, milyonlarca kişi tarım alanlarını kaybedecek ve ihtiyaç duydukları mahsulleri yetiştiremeyecektir. 1970’lerden beri klimatologlar Himalaya buzullarının geri çekilmesine tanık olmaktadırlar. Ancak ilk defa bu denli bir uyarıda bulunmuşlardır.
Buzulların erimesine ek olarak küresel ısınma, Çin ve Hindistan’da kirli havaya neden olmuştur. Bu da kıtada değişen yağış düzenlerine neden olmaktadır. Hindistan şehirleri yağış azlığı nedeniyle son yıllarda su kıtlığı yaşamaktadır. Ülke nüfusunun yaklaşık yarısı yeterli temiz suya sahip değildir. Sonuç olarak, her yıl yaklaşık 200.000 kişi su ile ilgili hastalıklardan hayatını kaybetmektedir.
0 Comments