Hoya Kerrii Nedir? Bakımı Nasıl Yapılır?

7 min


Hoya Kerrii, kalp sukulent ya da bilinen diğer yaygın adıyla mum çiçeği yaprak dökmeyen tırmanıcı bir sukulenttir. Çekici kalp şeklindeki yaprakları ve oldukça kokulu olabilen mumsu çiçekleri, Hoya Kerrii’yi iç mekan bitkileri arasında oldukça popüler bir tercih haline getirir. Hoya Kerrii, epifitik veya bir ağaç gibi başka bir bitkide yetişen bitkilerdir. Az sulama ve bakım ihtiyacının olmasını onu yeni başlayanlar için tercih sebebi yapmaktadır. 

Aynı zamanda başta Avrupa’da olmak üzere kalp şeklinde yaprakları nedeniyle en çok satın alınan sukulentlerin başında gelmektedir. Yine şekli nedeniyle özellikle Sevgililer Günü’nde ve diğer özel günlerde hediye olarak büyük rağbet görmektedir. “Hoya” cinsi, 1800’lerin başlarında bir İngiliz bahçıvan olan Thomas Hoy’un adını almıştır.

Familya: Apocynaceae

Cins: Hoya

Tür: Sukulent 

Orjin(Anavatanı): Güney Çin, Vietnam, Laos, Kamboçya, Tayland ve Java Adası (Endonezya)

Bilinen diğer adları: Aşk çiçeği, kalp çiçeği, şanslı kalp çiçeği, porselen çiçek, mum çiçeği, sevgili çiçeği ve kalp yaprak. 

Sulama: Hoya Kerrii çok fazla suyu seven bir bitki değildir. Uzun süreli su depolayabilir. Tekrar sulamadan önce toprağının kurumasını bekleyin. Çürümeye neden olacağı için toprağı sulu veya doymuş olmamalıdır.

Drenaj deliği olmayan bir saksı kullanıyorsanız sularken dikkatli olun fazla su vermekten kaçının. Özellikle kalp şeklinde tek yaprağı varsa su ihtiyacı yok denecek kadar azdır. Büyümesine yardımcı olmak için yılda iki kez gübreleyin.

Çiçek rengi: Hoya Kerrii’nin çiçeği mum gibi görünen, uçuk pembe ila koyu pembe çiçeklerden oluşan, kokulu yıldız kümeleri şeklindedir. Bitkiniz yaşlandıkça çiçeğinin kokusu daha da güçlenecektir. Hoya Kerrii ilkbaharda ve yaz ayı boyunca çiçek açar.

Hoya Kerrii ÇiçeğiToprak pH: Ekileceği toprağın 6.1 –  7.5 pH aralığında olması önerilir. 

Sağlamlık: Hoya Kerrii -1 C’ye kadar dayanabilir, ancak çok uzun süreli olmamak şartıyla. İdeal sıcaklık 18-27 derece arasıdır. Yaşadığı ortam ne kadar soğuk olursa büyüme hızı da bir o kadar yavaşlayacaktır.

Büyüklük: 4 metre yüksekliğe ve 50 cm genişliğe kadar büyüyebilir. Hoya Kerrii ulaşabildiği büyüklük bakımında her ne kadar fazla yer ihtiyacı varmış gibi görünse de oldukça yavaş büyüyen bir bitki olduğu için yer anlamında endişe etmemelisiniz. Kalp şeklindeki yaprakları ise 5-15 cm büyüklüğe kadar ulaşabilir. 

Güneş: Kısmi güneş alması Hoya Kerrii için yeterli olacaktır. 

Konum: Hem iç mekanlar hem de dış mekanlar için uygun bir bitkidir. Doğrudan güneş ışığına maruz kalmayacağı bir konum olmasına dikkat edilmelidir. Direkt güneş ışığı uygun olmadığı gibi karanlık bir konum da uygun olmayacaktır.

Çoğaltma: Hoya Kerrii çoğaltma işleminin yaz başından yaz sonuna kadar ki aralıkta yapılması önerilir. Gövdesinin üzerinde olan kalp şeklinde ki bir yaprağı çıkarın ve uygun bir kompost veya toprakla dolu bir saksıya koyun ve hafif nemli tutun.  Kalp şeklindeki yapraklarını koparırken bir miktar sap ile birlikte kopardığınızdan emin olun. Yaprağınızı içine koyduğunuz saksıyı direkt güneş ışığı almayan, aydınlık bir yere koyun ve köklenmesine izin verin.

Hoya Kerrii’yi yapraktan çoğaltmak için yaprağı bu şekilde ayırmalısınız.

Hoya Kerrii ne zaman ekilir?

Hoya Kerrii’nin köklenmek üzere bırakılan yaprakları ilkbahar başından kışa kadar ekilebilir. Ekim yaptığınız saksınızı güneşli, aydınlık bir yere yerleştirin. Ancak kavrulmasını önlemek için doğrudan parlak güneşten koruyun. Kışın minimum gece sıcaklığı 10°C’den az olmamalıdır. Hoya Kerrii’nin gelişmesi için iyi havalandırılmış kompost gereklidir.

Hoya Kerrii bakımı ve saksı değişimi nasıl yapılır?

Hoya Kerrii genel anlamda bakımı kolay, fazla su istemeyen bir bitkidir. Eğer sadece kalp şeklinde bir Hoya Kerrii’ye sahipseniz ortalama 2 yıl içerisinde bir asma şeklini almaya başlayacaktır. Bu durumda büyüyen bitkinizin hem rahat büyüyebilmesi hem de görüntüsü çok daha güzel olacağı için sepet şeklinde askılı bir saksıya ekmeniz çok daha uygun olacaktır. Ya da bu şekilde değil de normal bir saksıda kalmasını tercih ederseniz dallarını çubuk benzeri desteklerle destekleyerek iple bağlayın. Hoya Kerrii asma türü bir bitki olduğu için bir yere tutunmak ya da tırmanmak isteyecektir. 

Saksı değişiminin ilkbahar mevsiminde yapılması uygun olacaktır. Her saksı değişiminde bir önceki saksısından 3-5 cm daha büyük bir saksı olmasına dikkat edin. Hoya Kerrii’nizi çok derin ve büyük bir saksıya ekmek onun daha fazla su depolamasına neden olacaktır. Buda köklerinin çürümesine neden olur. 

Hoya Kerrii hangi toprağa ekilmelidir ve toprağı ne sıklıkla değiştirilmelidir?

İdeal olarak, bu bitkiyi yetiştirmek için bir orkide saksı toprağı veya kıyılmış hindistan cevizi kabuğu kullanabilirsiniz. Kullandığınız karışımın nem tutmadığından emin olun. Zamanla tüm toprak karışımları özelliklerini yitirecektir. Bu durum bitkinizin köklerinin çürümesine neden olabilir. Bu nedenle bitkinizin toprağını iki yılda bir değiştirmeniz yararlı olacaktır. 

Hoya Kerrii böceklerden ve hastalıklardan nasıl korunur?

Tüm bitkilere hastalık bulaşabilmesine rağmen, Hoya Kerrii böceklere karşı çok dirençlidir. Bununla birlikte, unlu bitler Hoya’nın yapraklarına saldırarak yaprak renginin bozulmasına neden olabilir. Böcekler, yaprakların özünü emer ve yapraklara yapışkan, mumsu bir madde yayar, böylece sağlıklı bir büyümeyi engeller. Unlu bit saldırılarını tedavi etmek için birkaç gün süreyle böcek öldürücü sabun gibi bir bitki böcek ilacı kullanın. Hem köke hem de gövdeye saldırma eğiliminde olduklarından, diğer gövdelere de bulaşmadan önce ölmekte olan veya ölü gövdeleri kestiğinizden emin olun. Un biti tedavi edilmezse mantar hastalığına yol açar o yüzden dikkatli olun. Hafif istilalar için bitkinizi düşük tazikte bir hortumla yıkayabilirsiniz.

Aşırı sulama ve uzun süreli nemli koşullar yaprakların çürümesine neden olur. Bu çürümeye ayrıca donma sıcaklıklarına maruz kalma da neden olabilir. Bu sorunu önlemek için bitkinizi uygun sıcaklıkta bir konuma aldığınızdan emin olun. Bitkinizin yapraklarının büzüştüğüne tanık olursanız, bu susuzluk belirtisidir. Ancak uygun şekilde suladığınıza eminseniz kök çürümesi de olabilir.


Like it? Share with your friends!

What's Your Reaction?

Yorumsuz Yorumsuz
0
Yorumsuz
Sinir şey Sinir şey
0
Sinir şey
Bayıldım Bayıldım
2
Bayıldım
Sevdim Sevdim
0
Sevdim
Ben Şok Ben Şok
0
Ben Şok
Koptum Koptum
0
Koptum
Üzüldüm Üzüldüm
0
Üzüldüm
Mikemmel Mikemmel
0
Mikemmel

0 Comments

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Choose A Format
Personality quiz
Series of questions that intends to reveal something about the personality
Trivia quiz
Series of questions with right and wrong answers that intends to check knowledge
Poll
Voting to make decisions or determine opinions
Story
Formatted Text with Embeds and Visuals
List
The Classic Internet Listicles
Video
Youtube and Vimeo Embeds
Send this to a friend