Tarihin en kötü nükleer felaketi, 33 yıl önce Ukrayna’nın Çernobil’deki nükleer santralinde meydana geldi. 26 Nisan 1986’da mühendisler, reaktörün 4’üncü bloğunda bir güvenlik testi yaptılar. İnsan hatası ve binanın güvensiz tasarımı yangına neden oldu ve patlamaya neden oldu. Reaktörün çekirdeği eridi ve atmosfere çok miktarda radyoaktivite salıverildi.
Afet, iki gün sonraya kadar Sovyet yetkililer tarafından kamuoyuna açıklanmadı. Devlet yetkilileri radyoaktif bulutların İsveç’in her tarafına yayılmaya başlamasıyla açıklama yapmak durumunda kaldılar.
Sovyet yetkililerine göre, patlamada ve takip eden gün ve haftalarda radyasyon hastalığından 30 kişi öldü. Dünya Sağlık Örgütü, kazadan bu yana 9.000 kişinin kanserden ve diğer hastalıklardan öldüğünü tahmin ediyor. Greenpeace, ölüm sayısını 90.000 kişi olarak öngörüyor.
Afet bölgesindeki kasaba ve köyler boşaltıldı. 350.000 kişi yeniden yerleştirilmek zorunda kaldı ve bir daha asla orijinal evlerine geri dönemeyeceklerdi. Ukrayna ve Beyaz Rusya’da 2600 kilometrekare alan yıllarca boyunca sınırlar dışında kalacak.
Çernobil felaketinden sonraki haftalarda, Sovyetler Birliği’nin çevresini temizlemek için yarım milyon insan getirildi. Reaktör etrafındaki kırsal alan kapatıldı ve kimsenin hasarlı reaktöre yaklaşmasına izin verilmedi. Daha fazla radyoaktif atığın atmosfere kaçmasını önlemek için patlatılmış binanın üzerine bir lahit inşa edildi.
Şu anda, yeni bir lahit inşa ediliyor. Çünkü nükleer uzmanlar eski lahitlerin yaşamının sona erebileceğinden korkuyor. Kemer şeklindeki bu yapı, yıkılan binayı komple kapatacaktır. 2 milyar dolarlık yapının radyasyonun en az yüz yıl boyunca çıkmasını engellemesi bekleniyor.
0 Comments